15 manieren waarop je baby laat zien hoeveel ze van je houden

Je houdt van hun koetjes, hun gummy glimlach, de manier waarop hun ogen fonkelen als ze naar je staren, hun mollige kleine broodjes en hun buitensporige kwijlen dat een mini-plasje op je shirt vormt als je ze vasthoudt. Je kunt niet anders dan van alles houden aan je pasgeboren baby, en met elke dag die verstrijkt, voel je je meer en meer gehecht.

Deze intense maar speciale liefde, zorg en bescherming staan ​​bekend als binding1. Het is niet alleen instinctief, maar ook volkomen normaal en gezond – maak je geen zorgen als je je baby de hele tijd wilt knuffelen. We snappen het helemaal! Voor moeders en vaders kan hechting betekenen: knuffelen, kussen, huid-op-huidcontact, voeden en verzorgen van een baby, hem in slaap wiegen en slaapliedjes zingen om hem te kalmeren.

Hoewel hechting voor nieuwe ouders misschien niet altijd een onmiddellijke ervaring is – ongeveer 20% voelt misschien geen echte emotionele gehechtheid aan hun pasgeborene na de bevalling – zijn de meeste pasgeborenen er onmiddellijk klaar voor2,3. Het geeft hen een gevoel van veiligheid en een positief zelfbeeld en laat hen weten dat ze op jou kunnen vertrouwen.

15 manieren waarop je baby laat zien hoeveel ze van je houden

Omdat je kleintje je nog niet kan vertellen dat ze van je houden (we beloven je, je zult absoluut smelten als die dag komt!), zullen ze op andere manieren tekenen van binding en hun liefde voor je vertonen. Bekijk deze 15 oprechte manieren waarop je baby je laat zien hoeveel ze van je houden.

1. Ze volgen je stem

Zwangerschap is een wonderbaarlijke ervaring. Zo erg zelfs dat je baby je hartslag kan horen terwijl hij in de baarmoeder is en het geluid van je stem kan herkennen4. Zelfs binnen een paar dagen na de geboorte zal je kleintje nog steeds kunnen herkennen wanneer je spreekt en zal hij zelfs meer op je stem letten dan een vreemde5.

2. Ze herkennen je en kijken naar je

Hoewel je stem zeker een identificatiemiddel is, zal je baby ook leren je gezicht te herkennen zodra hun zicht zich beter ontwikkelt rond de markering van twee tot vier maanden. Een studie van de Stanford University bewees zelfs dat dit geloof waar was. Psychologieonderzoekers ontdekten dat baby’s, al vanaf vier maanden oud, gezichten kunnen verwerken zoals een volwassene zou doen, lang voordat ze een ander object kunnen herkennen6. Dus, de volgende keer dat je schatje vaker naar je kijkt of aandachtiger in je gezicht staart, flits ze dan met een grote glimlach en staar terug in hun ogen. Je baby laat je zien hoeveel ze van je houden. Dit zal een emotionele band tussen jullie beiden ontwikkelen en je lieveling laten weten dat ze je kunnen vertrouwen7.

3. Ze lachen naar je

Niets is zoeter dan de glimlach van een baby, vooral als je weet dat het is omdat ze een glimp van je hebben opgevangen en niet omdat ze wat gas hebben gepasseerd. Wanneer baby’s sociaal beginnen te glimlachen (een grijns die optreedt als reactie op de glimlach van iemand anders), is dit een positief teken dat hun sociale communicatieve vaardigheden zich ontwikkelen8. Als gevolg hiervan hebben ze geleerd dat het flitsen van hun schattige met kauwgom gevulde monden hen helpt om met je om te gaan en je aandacht te trekken.

4. Ze (proberen) je kusjes te geven

Als je je bundel van vreugde kust als ze wakker worden en slapen, om ze te troosten als ze van streek zijn, of gewoon omdat je de schattigheid niet aankan, zullen ze deze zachte kusjes gaan associëren als een teken van genegenheid. Dan, zodra ze het stadium hebben bereikt waarin ze je uitdrukkingen en acties nabootsen (meestal rond de acht maanden)23), zullen ze je al die knuffels teruggeven. Natuurlijk komt dit voorbeeld van je baby die je laat zien hoeveel ze van je houden niet zonder hun mond wijd open, vol kwijl!

5. Ze imiteren je

Imitatie is een andere belangrijke indicator dat je kleine baby een band met je aangaat en je laat zien hoeveel ze van je houden3. Als ze zien dat je specifieke gebaren of gezichtsuitdrukkingen maakt, zullen ze hetzelfde willen doen. Sommige van deze gedragingen omvatten in de handen klappen, vaarwel zwaaien of hun hoofd heen en weer schudden.

6. Ze rennen naar je toe, wat er ook gebeurt

Of ze nu gevallen zijn omdat ze zich nog moeten aanpassen aan dit hele loopgebeuren, of dat ze een doorweekte hap van hun snack willen delen, je kleintje zal mama of papa zoeken voor comfort, veiligheid en wanneer ze een reactie willen van jij.

7. Ze vragen je om een ​​opkikker

Het valt niet te ontkennen dat baby’s graag vastgehouden worden. Het is hun vangnet dat hen onmiddellijk ontspant en hen vult met dezelfde warmte en comfort die ze hadden in de baarmoeder9. Tegen de tijd dat ze tien maanden oud zijn (als het dichter bij hun eerste verjaardag gebeurt, is dat ook normaal), verwachten ze verzoeken om opgehaald te worden10,11. Ze houden hun armen omhoog als ze je zien om te communiceren dat ze opgetild en gedragen willen worden.

8. Ze koeren en brabbelen tegen je

Het koeren van een drie maanden oude kat is als luisteren naar het spinnen van een kat – het geeft ons een gelukkig, speciaal en geliefd gevoel en drijft ons om ze nog meer te knuffelen12. Hoewel koeren aangeeft dat je baby zijn stem aan het ontdekken is, is het een goed teken dat ze blij zijn en graag horen dat je tegen ze praat13. Dus zorg ervoor dat je de toonhoogte in je stem overdrijft en geef ze de lieve babypraat waar baby’s zo dol op zijn.

9. Je geur kalmeert hen

Sommige moeders zweren bij het troosten van hun geliefde simpelweg met hun geur, en de wetenschap is het eens met hun theorie. Het Centrum voor Sociale Neurowetenschappen van de Reichman Universiteit in Israël ontdekte dat het gedragen T-shirt van een moeder, doorspekt met haar geur (na het dragen van twee nachten), baby’s hielp zich op hun gemak te voelen bij de interactie en binding met een andere volwassene wanneer ze niet in de buurt was14.

10. Ze lachen met je mee

Het gegiechel van een baby klinkt als muziek in de oren van een ouder. Deze lach zal je hart nog meer laten kloppen als het gebeurt als reactie op iets dat je hebt gedaan, zoals ze kietelen of frambozen op hun buik blazen.

Volgens bevindingen van een onderzoek onder leiding van de Universiteit van Londen is het gegrinnik van een baby inderdaad een sociale reactie en gebeurt het als gevolg van een volwassene die iets grappigs met hem doet15. Als je bijvoorbeeld kiekeboe speelt met je kleintje, zullen ze lachen als reactie op de lieve, sociale band die jullie delen, en niet omdat ze een voorwerp vinden dat verdwijnt en weer hilarisch verschijnt.

11. Ze knuffelen je

Baby’s staan ​​bekend als knuffelmonsters, dankzij oxytocine. Dit zogenaamde knuffel- of liefdeshormoon komt vrij tijdens en na de bevalling, wanneer een pasgeborene borstvoeding krijgt en tijdens een knuffelsessie, en speelt een sleutelrol in de ouder-kindbinding16,17. Als je baby erom vraagt ​​om vastgehouden te worden, bouw je niet alleen een vangnet voor hem, maar verlaag je ook zijn stressniveaus en angsten18,19.

12. Ze lichten op als je een kamer binnengaat

Je aanwezigheid is heel belangrijk voor je baby. Ja, je mag hiervoor op je hoge paard zitten omdat het waar is. Ze willen door je gedragen worden en gewoon bij je zijn. Dus op het moment dat jij of je partner de kamer binnenkomt, kronkelen ze uit de armen van wie ze ook zijn en reiken ze naar jullie beiden. Voor hen zijn oma en tante geweldige mensen, maar niets is te vergelijken met mama en papa.

13. Ze ervaren de ongelukkige scheidingsangst

We haten het om het je te vertellen, maar ja, verlatingsangst is een vorm van liefde voor je baby. Deze fase, die op elk moment tussen de leeftijd van zes maanden tot drie jaar kan beginnen, is een teken dat uw baby zich bewust is van zijn afhankelijkheid van degenen die van hem houden en voor hem zorgen (ook bekend als mama en papa)20. De volgende keer dat je je kleintje afzet bij de kinderopvang of bij een babysitter, onthoud dan dat hun krijsende gehuil geworteld is in liefde voor jou.

14. Ze kopiëren je elke beweging

Wat je peuter ziet, doet je peuter, vooral als mama of papa het doet. Rond de leeftijd van twee navigeren jongeren de wereld rond en leren ze nieuwe informatie door sociaal leren, zoals het kopiëren van wat volwassenen in hun leven doen21. Hoewel het misschien moeilijk te geloven is, kijkt je kind al tegen je op en wil het leren van de mensen van wie ze het meest houden en die ze het meest vertrouwen.

15. Ze kijken naar je voor geruststelling

Heb je ooit gezien dat je baby naar je keek om te bevestigen dat een nieuwe omgeving of de nieuwe persoon die hem vasthoudt in orde is? Dit geeft aan dat ze een veilige gehechtheid aan jou hebben waardoor ze zich veilig en kalm voelen en biedt hen een soort thuisbasis om naar terug te keren als ze klaar zijn met verkennen22. Als ze door je huis beginnen te kruipen, wees dan niet verbaasd als ze weer bij je terechtkomen.

Hoewel je baby de bonen niet kan morsen en laten zien hoeveel ze van je houden, zullen deze non-verbale signalen die je laten zien hoeveel ze aanbidden je zeker een kleverig gevoel van binnen geven. Het maakt niet uit hoe klein of groot hun gebaren zijn, of ze nu een simpele glimlach en gekoester zijn of naar je toe rennen als ze in nood zijn, je weet altijd dat je hun grootste fan bent.

Referenties:
1. https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000677.htm
2. https://www.webmd.com/parenting/baby/forming-a-bond-with-your-baby-why-it-isnt-always-immediate
3. https://kidshealth.org/en/parents/bonding.html
4. https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.1414924112
5. https://academic.oup.com/cercor/article/21/8/1705/266729
6. https://news.stanford.edu/news/2012/december/infants-process-faces-121112.html
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6126855/
8. https://www.webmd.com/parenting/baby/babys-first-social-smile
9. https://www.sciencedaily.com/releases/2013/04/130419160717.htm
10. https://www.webmd.com/parenting/baby/baby-first-year-milestones
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3688725/
12. https://www.webmd.com/parenting/baby/baby-first-year-milestones
13. https://www.medicinenet.com/what_is_cooing_for_a_baby/article.htm
14. https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abg6867
15. https://www.bbc.com/future/article/20150728-why-do-babies-laugh-out-loud
16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8578887/
17. https://parentingscience.com/oxytocin-in-children-and-parents/
18. https://www.npr.org/2010/09/20/128795325/human-connections-start-with-a-friendly-touch
19. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0028393209003455?via%3Dihub
20. https://www.nhs.uk/conditions/baby/babys-development/behaviour/separation-anxiety/
21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2865075/
22. https://www.developmentalscience.com/blog/2017/3/31/what-is-a-secure-attachmentand-why-doesnt-attachment-parenting-get-you-there
23. https://www.cde.ca.gov/sp/cd/re/itf09cogdevfdimit.asp



creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

      Leave a reply

      Babyfoon-met-camera.com
      Logo
      Compare items
      • Total (0)
      Compare
      0
      Shopping cart